top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

Werken om te leven

Bijgewerkt op: 16 mei

De meeste ondernemers kennen het gevoel van leven om te werken. We weten wat het is om hard te werken. Vaak komen gezin, kinderen en plezier op de achtergrond te staan. De eerste prioriteit is om de zaak goed te laten draaien, want daar voelen we toch een grote verantwoordelijkheid rond.


Op een bepaald ogenblik beginnen we evenwel te voelen dat dit niet dé manier is om te leven. In ons groeit het verlangen om steeds meer in lijn met ons tempo en ons hart te gaan leven. We verlangen ernaar om meer tijd met geliefden door te brengen, meer tijd te investeren in onze andere hobby's/passies en natuurlijk ook veel meer vakantie te kunnen nemen.


Uiteindelijk zijn we onze onderneming ooit gestart, (o.a.) om goed van ons leven te kunnen genieten. Waarom zouden we onszelf tegenhouden om dat recht nu eindelijk te claimen?

Het antwoord hierop is dat we, als ondernemer, vaak worstelen met een aantal belemmerende overtuigingen die ons tegenhouden. Vaak zijn dit overtuigingen die ons succes hebben gebracht en nu tegen ons werken. Een voorbeeld hiervan is 'hard werken zorgt voor goede resultaten'. We geloven dat door hard werk en veel inspanning we tot succes komen. Ergens heeft dat ons ook echt geholpen, want het zorgt ervoor dat we zaken in eigen handen nemen en niet bij de pakken blijven zitten. Het was net die drive die ons zoveel heeft gebracht... hoe kunnen we deze nu loslaten?


Maar op een bepaald moment beginnen overtuigingen tegen ons te werken. Dan krijgen we een uitnodiging om onze overtuiging om te vormen in 'Ik kan, zonder veel inspanning, des te meer verdienen' of iets in die aard ;-)


Vele ondernemers lopen hierop vast. Ze zijn bang dat dit niet gaat lukken. Evenwel is dit niet zo. Het is zelfs noodzakelijk om op een bepaald moment die overstap te maken, voor het succes van hun onderneming.... voor hun persoonlijke groei.


Een goede oefening die helpt om hier een verandering in te brengen, is het aanpassen van de vraagstelling:


In plaats van: "Hoeveel vakantie kan ik volgend jaar maximaal nemen' kan je jezelf de vraag stellen 'Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik volgend jaar 8 weken vakantie kan nemen?'


De vraagstelling omvormen houdt de sleutel tot de verandering in. Het is eigenlijk een vorm van omdenken waarin je het probleem tot een opportuniteit verheft.


  1. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik volgend jaar dezelfde omzet draai als ik een dag in de week minder werk?

  2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer winst overhoud, terwijl ik 10% minder werk?

  3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer tijd met de kinderen kan doorbrengen & mijn bedrijf groeit?

  4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik locatie onafhankelijk kan werken?

  5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een passief inkomen genereer?

  6. ...


Het voordeel is dat de meeste ondernemers heel vernuftige beestjes zijn die graag problemen oplossen. Door het omvormen van de vraag kan er dus al heel wat creativiteit losbarsten, wat meteen heel veel plezier brengt.
Eens het probleem een uitdaging is geworden, dan kan er iets moois ontstaan. Dan pas komt er ruimte om te dromen van wat er allemaal weer mogelijk is. Welke dromen zijn nog niet ingevuld? Welke reizen staan nog op die bucketlist? Welke passies willen zich nog ontvouwen? Welke weekendjes weg ga je met het gezin inboeken?


Ondernemen is vrijheid.

Ondernemen is genieten

Ondernemen is spelen

Ondernemen is creeren


Gun jezelf dat mooiste leven.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page