top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

Waarden als kompas tot geluk


 Wanneer we de kwaliteit van ons leven willen verhogen, dan zijn daar een aantal pisten voor. De piste van waarden is bijzonder interessant, omdat ze inspeelt op het HOE van onze aanpak. Het HOE van onze aanpak is een piste die we vaak over het hoofd zien. Want al te vaak denken we eerder na over het WAT:


-        Wat wil ik bereiken?

-        Hoeveel geld wil ik hebben?

-        Wat is mijn droom?

-        Welke job wil ik graag?

-        Welke promotie wil ik behalen?

-        Welk huis wil ik kopen?

-        Welke vrienden wil ik?

-        Welke vakantie zal ik boeken?

 

WAT aspecten zijn interessant omdat ze bepalen in welke richting we willen uitgaan. Evenwel hebben WAT aspecten minder impact op ons geluksgevoel dan HOE aspecten (eg waarden). Ik spreek hierin uit ervaring. Ik dacht altijd dat als ik alle WAT’S op mijn lijst zou ingevuld hebben, ik fundamenteel gelukkiger zijn zijn. Ik dacht oprecht, dat als ik alle WAT’S op mijn buckelijst wist in te vullen, dat ik een ongelofelijk HAPPY  iemand zou worden. Het bleek een miscalculatie.  


HOE IS VAAK BELANGRIJKER DAN WAT

WAT heeft minder impact op ons geluksgevoel dan HOE. Je kan morgen multimiljonair zijn, of CEO van je eigen organisatie, of de partner van je dromen aantrekken... dit zal je geluksgevoel minder omhoog brengen, dan het aanpassen van jouw HOE. Crazy aint it....


Dus voor degenen onder jullie die geluksgevoel willen verhogen, zijn waarden bijgevolg een goede stap. Waarom is dit? Eens je jouw kernwaarden kent, begin je elke beslissing, elk moment hieraan af te toetsen. En door dit te doen, voel je je gelukkiger.


Een dumbass voorbeeld hiervan:


-        Morgen staat er een miljoen euro op je rekening, maar hiervoor moet er een geliefde sterven.

-        Morgen staat er een miljoen euro op je rekening, op een manier die helemaal binnen jouw waarden past. (bijvoorbeeld omdat je een bestseller schreef)


Ik kan je verzekeren dat dit miljoen anders kan smaken, afhankelijk van hoe je het kreeg.


Een minder dumbass voorbeeld:


-        Morgen ben je CEO van een organisatie die kleine dieren martelt en je ontvangt een heel fijn loon.

-        Morgen ben je CEO van een organisatie die de wereld beter maakt en je ontvangt een heel fijn loon.


Ik kan je verzekeren dat jouw nachtrust een groot verschil zal kennen.

 

Ik neem per opzet gelijkaardige scenario’s. Het gaat er dus om dat je steeds dezelfde WAT neemt, maar met een andere HOE. Vaak maken we de fout dat we denken dat een bepaalde WAT enkel kan bereikt worden indien we de HOE laten vallen. We denken dat we enkel CEO zullen worden indien het bij een minder leuke firma is. Of we denken dat we enkel een miljoen kunnen ontvangen als er morgen iemand komt te overlijden. You catch my drift.


Wanneer je jouw waarden werkelijk en diepgaand integreert in jouw leven, dan maak je dit de voorwaarde van alles wat je doet. Je werkt bijvoorbeeld enkel voor organisaties die de wereld beter maken, je kiest enkel een partner die de poetsvrouw goed behandelt en je behandelt jouw werknemers alsof ze jouw meest kostbare asset zijn. Dit zijn algemene voorbeelden, maar je begrijpt waar ik naartoe wil.


Waarden zijn de manier waarop we de soep van ons leven kruiden. En ik kan je verzekeren dat kruiden een wereld van verschil uitmaken, zelfs bij simpele wortelsoep.

HOE BEGIN JE ERAAN?

Waarden integreren is niet even 5 waarden aankruisen op een tabel. Het gaat veel dieper dan dat. Een waardenproject diepgaand integreren, doen we over de loop van verschillende jaren. Het is een afpellen van wie je bent tot jouw essentie, jouw werkelijke kern.


We toetsen jouw waarden af aan wie jij bent, aan de familiesystemen waar je uit komt en we bekijken ook hoe we de kwaliteit van jouw leven kunnen verhogen, door op jouw waardensysteem te werken.


Klinkt boeiend? Ik vind het alvast heel boeiend om te zien hoe je op den duur je kapitaal, je geluksgevoel, je organisatie,... kan laten groeien door hier dieper op in te gaan. Contacteer me gerust voor bijkomende vragen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page