We dromen er allemaal van om te rentenieren. Maar wanneer is het juiste moment aangebroken om die stap te zetten en wat zijn een aantal zaken waar je rekening mee wil houden?
JOUW GEVOEL, JOUW STAP
Wanneer je kan rentenieren, hangt een beetje van jezelf af en hoe je verder door het leven wil gaan. De ene wil eruit stappen aan 2500 euro per maand. De andere doet de overstap pas aan 10 000 euro per maand of meer.
Waar je rekening mee wil houden, is niet enkel het financiële aspect, maar de reden om uit de rat race te stappen.
Misschien doe je je job niet graag meer of ben je de druk en haastigheid helemaal beu. Vraag je dan even af als dit de juiste weg voor je is. Rentenieren zal je geen rust schenken als je zelf nog niet weet hoe rust neer te zetten in eender welke levensstijl. In dit geval wil je eerst aan je mindset werken en hierin de nodige veranderingen brengen.
Of misschien heb je een droom die je altijd wilde verwezenlijken (eg de wereld rondreizen op een zeilboot). Kijk dan even hoe je deze transitie duurzaam wil maken en indien rentenieren wel een finale keuze voor je is. Soms is rentenieren geen finale stap, maar een tussenstap of opstapje naar iets anders wat jou capteert.
DUURZAAM RENTENIEREN
Duurzaam rentenieren houdt in dat je je centjes niet opdoet, maar een manier vindt om je kapitaal verder te laten groeien. Hieronder zie je een voorbeeld:
Kapitaalbehoud met een inkomstenstroom van 7500 euro/maand
- Eigen woning: 750 000 - 1 miljoen euro
- Reserve Kapitaal: 50 000 euro
- Verhuur 3 appartementen: 1 miljoen euro (maandelijkse opbrengsten: +/- 3000 euro)
- Investeringen (eg aandelen, bitcoins, obligaties, goud, ...) : 200 000 euro (Maandelijkse opbrengsten +/- 1000 euro)
- Passief B2B inkomen (op een eigen organisatie): 3500 euro/maand
In dit voorbeeld vind je een klassiek en behoudsgezind verhaal om te rentenieren. We houden rekening met diversificatie, marktopportuniteit en kapitaliseren op de opgebouwde competenties (passief inkomen). Het is altijd goed om verschillende parameters op te nemen in de opbouw van jouw portefeuille.
BELANGRIJKE VRAGEN
Wanneer en hoe je de stap zet, is een beetje jouw eigen verhaal en gevoel. Een aantal vragen die je hierin kunnen begeleiden, zijn de volgende:
Ik kom nu misschien rond met 2500 euro per maand, maar wat met inflatie? Welk maandelijks bedrag lijkt me voldoende voor de rest van mijn leven als ik rekening houd met een verdubbeling van de kosten in de komende 20 jaar?
Hoe zit het met de diversificatie in mijn inkomstenstromen? Wat als ik alles in verhuur van panden steek en deze markt krijgt het hard te verduren? Hoe zorg ik voor een gespreide en veilige portfolio?
Hoe kapitaliseer ik op mijn kennis, kunde en talenten? Hoe zorg ik er ook voor dat deze steeds blijven groeien en ontwikkelen? Niet enkel financieel, maar ook inhoudelijk?
Hoe zorg ik voor een zachte overstap in mijn rentenieren? Wat is een duurzame en organische manier die me, zonder enige stress, laat overstappen?
Rentenier ik voor de juiste redenen? Wat wil ik precies bereiken en zijn mijn missie, visie en waarden hierin gealigneerd?
TOT SLOT
De meesten van ons kiezen ervoor te rentenieren omdat we de kwaliteit van ons leven willen verhogen. We verlangen ernaar om gevoelsmatig verbetering te brengen. We willen meer rust, stabiliteit, geluk, voldoening,... in wat we doen.
Overstappen in rentenieren dient dus heel erg op een manier te gebeuren die in lijn staat met deze kwaliteiten, waarden en gevoelens. In die mate is rentenieren altijd minder gericht op het wat en veel meer op het hoe. Onthoud: de kleinste stap is het financiële plan, de grootste stap is de aanpassing in mindset.
Maak er dus vooral een fijne reis van!
Comments