top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

HOE ONDERHANDEL IK HET BESTE SALARIS?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023

Salarisonderhandelingen zijn een kunst en een kunst die weinigen gegeven zijn. Niet enkel omdat het bepaalde vaardigheden vereist, maar voornamelijk omdat het over jezelf gaat. En we weten allemaal hoe moeilijk het is om jezelf te verkopen.


Het is daarom geen luxe om iemand onder de arm te nemen wanneer je een salarisonderhandeling ingaat (bij de start van een overeenkomst of bij je jaarlijkse evaluatie). Onthoud dat de paar honderd euro die je betaalt voor deze dienst, snel weer teruggewonnen zijn met je salarisbriefje op het einde van de maand.


Evenwel voor degenen onder jullie die graag zelf onderhandelen, hier alvast wat leuke tips:


Je hebt een neen, een ja kan je altijd krijgen


Mensen zijn altijd bang om het geldende voorstel (bijvoorbeeld aan de start van een nieuwe job) te verliezen als ze 'meer' vragen. Ze zijn dus bang dat het voorstel dat ze niet willen, zal komen te vervallen omdat ze meer gaan vragen.

Laat me zeggen dat dit absolute onzin is.


Communiceer daarom altijd duidelijk dat je graag in zee wil gaan met de andere partij EN dat je dat graag op de beste voorwaarden wil doen. Daarom stel je een beter pakket voor dat jou het beste kan ondersteunen om maximale ROI voor de werkgever te bieden. Weet dat je altijd kan terugvallen op het originele voorstel, want een neen heb je, een ja kan je altijd krijgen. Je loopt dus nagenoeg geen risico (tenzij de andere partij geen empathie hebben en dan wil je toch niet voor hen werken)


Onderhandelingen zijn een totaalpakket


Een salarispakket is veel meer dan cash. Het is een totaalpakket waar er vaak minstens tien elementen aanwezig zijn. Ik raad dan ook altijd aan om hier creatief mee te zijn. Wil een werkgever niet meer dan X loon voorzien, vraag dan dat er een clausule in de overeenkomst staat waarbij er 10% verhoging komt na 6 maanden, of 5% na 6 maanden en nog eens 5% na 12 maanden. Onderhandel bijvoorbeeld ook met opleidingen. Indien het loon maar X is, vraag dan meteen een Vlerick opleiding in het eerste jaar erbij. Wees creatief en toon flexibiliteit in het totaalpakket. Focus op wat echt meerwaarde zal brengen.Smeed het ijzer wanneer het heet is


Wacht niet met onderhandelingen tot je een jaar in dienst bent, onder het mom dat je je dan bewezen hebt. Dat is als seks geven in de hoop dat de andere je voor een vaste relatie zal overwegen (yes, I said it ;-)). Je smeedt het ijzer wanneer het heet is. En een werkgever die je wil tekenen, zal nooit makkelijker onderhandelen dan voor je in dienst gaat. Dus dit is je moment om de beste deal te verzekeren.Voel in wat echte meerwaarde voor jou betekent


Voel ook altijd in wat jij het belangrijkste vindt. Wil je graag opleiding omdat je snel wil doorgroeien? Wil je graag work-life balans omdat jouw gezin op de eerste plek komt? Wil je graag veel vakantie omdat je elk jaar een maand wil backpacken? Wil je graag een fast track doorgroeitraject omdat je de top wil bereiken? Laat dit opnemen in jouw overeenkomst en stel vast wat jouw prioriteiten zijn.


Als cash je prioriteit is, dan heb je meer problemen dan je denkt, is mijn motto ;-)


Onthoud,


Onderhandelen is een kunst

Onderhandelen is altijd zijn geld waard

Onderhandelen is het leukste ter wereld als je weet hoe het moet


Hieronder vind je alvast een template om het gesprek mee op te starten:


Beste ....


Dankjewel voor het vertrouwen dat jullie in me stellen. In de afgelopen weken heb ik jullie organisatie beter leren kennen en ik ben ervan overtuigd dat ik een mooie meerwaarde zal betekenen op de job die jullie voorstellen. Na het doorlezen van jullie eerste salarisvoorstel, wil ik graag een aantal aanpassingen voorstellen:


- Het basissalaris van X euro is gelijkaardig aan het salaris dat ik huidig ontvang. Evenwel denk ik dat deze rol meer verantwoordelijkheden in zich houdt. Het zou mijn voorstel zijn om aan de start X+5% voor te stellen. Wanneer de samenwerking goed verloopt, kunnen we dit vervolgens met nogmaals X+5% verhogen (op 6 maand). We kunnen dit contractueel vastleggen zodat beide partijen hiernaartoe kunnen werken.


- Graag zou ik in de volgende 2 jaar ook doorgroeien naar een leiderschaprol, omdat dit in lijn ligt met mijn interesses en talenten. Het zou dan ook een grote meerwaarde zijn om in het voorstel de volgende opleiding op te nemen .................................... ter waarde van een budget van x euro. Ik kan me erin vinden als deze opleiding doorgaat, na de eerste tussentijdse positieve evaluatie.


- Indien mogelijk, zou ik graag in het eerste jaar 4,5/5 werkregime aanhouden. Dit laat me toe om mijn opleiding in.......... te vervolledigen, wat jullie ook ten goede komt. Daarenboven zou ik graag 2 dagen per week van thuis uit werken, omdat dit me toelaat om met maximale focus doorheen de projecten te gaan.

Bedankt om deze suggesties te bespreken. We kunnen deze dan in de loop van volgende week verder inkijken. Ik kijk er alvast naar uit om de samenwerking aan te gaan.
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page