top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

Doen wat je graag doet?

Bijgewerkt op: 16 mei

Doen wat je graag doet. Het lijkt zo eenvoudig. Voor mij is het altijd een strijd geweest om te kiezen voor wat ik graag doe en wat me gelukkig maakt. Het leek altijd een OF OF verhaal.


Of ik ben succesvol.

Of ik doe wat ik wil doen.

Of ik kies voor mezelf.

Of ik kies voor erkenning.


Het leek altijd een verliesscenario en ik begon dat eerlijk gezegd wel een beetje beu te worden. Ik weet immers wel dat het EN EN is, maar toch leken mijn hersenen dat niet te geloven ;-)


Waarom duurt verandering zo lang?


We hebben allemaal diepgewortelde overtuigingen die diep ingeslepen zijn in onze hersenen. Vaak zijn dit gedachten die sinds onze kindertijd aanwezig zijn en halfbewust onder het oppervlak sluimeren. We hebben deze gedachten als een overlevingsstrategie toegepast.


Als klein meisje merkte ik dat voor mezelf kiezen, verliezen bleek. Wanneer ik thuiskwam met de juiste schoolresultaten, dan kreeg ik positieve feedback. Maar wanneer ik onder de modder met scheuren in mijn broek thuiskwam, dan kreeg ik straf. Ergens heb ik dit in mijn hersenen geprogrammeerd als OF OF. En ik ben daar onbewust naar beginnen handelen.


Het is pas jaren later dat ik begon in te zien dat deze OF OF een belemmerende overtuiging was. En de dag dat ik dit doorhad, was niet de dag dat ik de verandering gedaan kreeg ;-)


Hoe transformeer je deze overtuigingen?


  1. Heb geduld en wees zacht voor jezelf. Zelfs als het jaren duurt, dan nog zal het elke dag beteren.

  2. Als het niet lukt om je overtuigingen aan te pakken, pak dan je gedrag aan (fake it till you make it). Ik maak sinds een paar jaar veel meer tijd vrij voor mijn passies.

  3. Als het niet lukt om je gedrag aan te passen, werk dan eens op je overtuigingen. Ik doe elke avond dankbaarheidsoefeningen en regulatie oefeningen om op diepgewortelde overtuigingen te werken.

  4. Vraag hulp aan je vrienden en geliefden. Ik laat altijd weten wat mijn noden zijn en vraag altijd actief om mij te ontvoeren naar activiteiten die me echt voeden.

  5. Werk samen met een therapeut en/of coach om je hierin te ondersteunen. Dit is een tip die me echt vooruit heeft geholpen.

  6. Maak een jaarplan waarin je gestadig werkt op deze overtuigingen. Ik pak elk jaar een overtuiging aan en plan dan ook activiteiten en oefeningen in om hiermee aan de slag te gaan.


Tot slot


Is het de moeite om dit soort veranderingen te ondernemen? Zeer zeker. Ik kan je verzekeren dat mijn leven nu een pak leuker is dan vroeger. Ik ga niet zeggen dat het altijd snel of eenvoudig is. Maar ik kan je wel garanderen dat het zeker de investering loont.


Zelf heb ik geleerd dat het geen zin heeft om succesvol te zijn of veel geld te hebben als je toch niet voldoende kan genieten. Hoe je je voelt is allesbepalend. En geld en succes gaan je nooit gelukkiger doen voelen. Hoogstens geven zij een klein gevoel van veiligheid. Maar daarvoor moet je je echt niet zo inspannen.


Gelukkig zijn is een state of mind. Het is een manier van leven. Het is niet het bereiken van bepaalde doelen. Het is een cliché om dit te stellen omdat we dit allemaal wel weten. Maar het werkelijk voelen en neerzetten vereist soms wel wat werk. #gelukkig #duurzaamondernemen #demoeitewaard
Workshop fotografie 2023


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page