top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

KOPPEL-ONDERNEMERS

Koppel ondernemers, soms ook bekend als duo-ondernemers, zijn momenteel de bulk van mijn klanten. Het zijn ondernemers die vaak als eerste of tweede generatie ondernemers, in een relatie vertoeven. Omdat werk en relatie zou nauw verweven zijn, komen zij vaak met heel specifieke vragen. Deze week kreeg ik reeds twee keer, al lachend, de vraag: Gwen, wie ben jij eigenlijk voor ons?


Het antwoord bleek:


- relatietherapeut en/of bemiddelaar

- kindercoach

- fiscalist

- Juridisch adviseur

- consultant

- mentor

- Procesmanager

- innovatie manager

- change adviseur

- en natuurlijk ook vriendin....


Vaak starten mijn klanten een traject wanneer er een levensdomein minder loopt. Soms is dat een probleem met 1 van de kinderen, soms zijn er uitdagingen in de relatie, soms loopt de zaak wat minder of voelt het minder leuk worden met de jaren, of soms kom ik ook tussen wanneer er een groeispurt wordt genomen.


Het bijzondere aan deze trajecten is, dat alles naadloos op elkaar moet afgestemd worden. Elk domein beïnvloedt de andere domeinen en daarom dienen we alles even onder de loep te nemen.


Een aantal voorbeelden hiervan zijn:


- De relatie komt in ruig water en dit impacteert de onderneming.

- 1 van de partners zoekt een andere rol en/of uitdaging die niet in lijn ligt met het huidige functioneren van de onderneming.

- Er zijn uitdagingen met 1 van de kinderen en dit vereist meer aandacht.

- De zaak komt in ruig water omdat markt wat moeilijker ligt en beide partners moeten opnieuw

- De partners komen in een nieuwe levensfase en willen minder en leuker werken.

- 1 van de partners wil wat meer of minder van het ondernemerschap.

- Er is sprake van een verhuis naar het buitenland.

- Het product gamma moet aangepast worden.

- Er is een wens naar omzetverdubbeling op een duurzame manier.


Waarom komen koppel-ondernemers hiervoor naar mij?


Eerst en vooral omdat ik in staat ben om alle rollen op te nemen (of met experten werk die ad hoc kunnen ondersteunen). Ik kan allround meedenken van strategie tot relatie advies tot levenswijsheid.


Bovendien heb ik een goede kennis van alle fasen van ondernemingen/relaties.


Ook ben ik zelf een koppel-ondernemer en dat brengt natuurlijk wat ervaring mee.


Daarnaast heb ik een helder zicht op wat er zich in de harten van mijn klanten bevindt zodat ik goed kan voelen wat het juiste pad is.


Bovenal houd ik vaak meer van de onderneming dan mijn klanten zelf. Er is geen dag die voorbij gaat waarin ik niet nadenk over de volgende stap, het nieuwe product gamma, een ideale fiscale constructie, een slimme juridische zet of een leuke manier van samenzijn die het gezin meer kan ondersteunen.


Waarom werk ik zo graag met koppel-ondernemers?


Omdat ik koppel ondernemers fantastisch vind. Ik vind het geweldig hoe twee mensen kunnen samenkomen en iets opbouwen. Ik vind het geweldig om te zien hoe ze samen in staat zijn (wanneer alles goed is uitgebouwd) om iets prachtig neer te zetten. Mijn klanten zijn mensen die moedig, intelligent, ondernemend, creatief, liefdevol en dankbaar zijn. Mijn klanten kennen de waarde van sterke ondersteuning. Zo lang doen ze het al (semi-) alleen en zijn ze gewoon om alles maar zelf te dragen. Ze beseffen dat het niet eenvoudig is om de juiste mensen te vinden en dat zorgt ervoor dat onze trajecten altijd naar waarde worden geschat. En dat maakt mij dan weer gelukkig.


Ik wens jullie koppel-ondernemers allemaal een mooie reis toe en dankjewel om deze wereld steeds iets mooier en beter te maken.
Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page