top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

Ondernemen met de seizoenen

Ondernemen met de seizoenen is een heel goede manier om aan jouw onderneming te werken. 'It just makes sense' zoals men in het Engels placht te zeggen. Als fervent tuinierder kan ik daar alleen maar mee akkoord gaan.duurzaam ondernemen
Ondernemen met de seizoenen


Wat is ondernemen met de seizoenen?

Ondernemen met de seizoen is meegaan met de kracht en de energie van het seizoen.


  • In de winter zie je me vaak naar binnen keren en tijd maken voor familie en vrienden. In wintertijd zie je me vaak werken aan mijn missie, visie en mijn jaarplan voor het komende werkjaar. Ik maak tijd voor reflectie, plannen en actiepunten die ik klaarzet voor de komende maanden. Ook zie je me vaker in mijn dagboek schrijven en contact maken met wat mij gevoelsmatig drijft. De winter reflecteert en voelt als het ware.

  • In de lente zaaien we de zaadjes en keren we de grond spreekwoordelijk om. Vanaf het zonnetje komt piepen, ervaar ik vaak meer energie en heb ik zin om naar buiten te gaan. In die periode zie je me vaak brainstorm meetings opzetten, nieuwe projecten lanceren, nieuwe producten uitwerken en veel inspiratie tot uiting brengen.

  • Wanneer de zomer in volle bloei staat, dan komen we op de oogsttijd uit. In de zomermaanden komen vele producten tot afwerking en stuur ik ze tijdens de rust van de zomer vaak bij. Deze zomer zal bijvoorbeeld onze eerste podcastreeks zijn afgewerkt, hebben we onze recruitment golf van het voorjaar opgestart, zijn er een aantal nieuwe opleidingen gelanceerd en publiceren we nieuwe producten. Dat is het mooie van de zomer.

  • En tot slot is er de herfst wanneer je me meer in de bossen ziet wandelen dan achter mijn bureau zitten. Ik houd enorm van de gezelligheid van de herfst met haar kleurrijke blaadjes en zachte lichtinval. In de herfst stuur ik altijd wat bij en maak ik wat ruimte. Ik zorg ervoor dat alles netjes verloopt en ik zet de bedden spreekwoordelijk klaar voor de winterrust. In de herfst tracht ik ruimte te beginnen maken voor de winter. Ik snoei wat niet meer hoort en ik verplaats wat ergens anders beter zal gedijen.


In onze organisatie hebben we nu ook een fantastische reeks workshops waarbij we ondernemen met de seizoenen. Ik ben heel dankbaar dat ons team hiervan kan genieten (trainer en ontwikkelaar: Ilse Makelberge) en je vindt me op die dagen altijd op de eerste rij. Het is puur genieten.


Wat brengt ondernemen met de seizoenen?

Ondernemen met de seizoenen brengt mij vooral structuur en structuur brengt rust. Het bepaalt hoe, waar en hoeveel energie ik voor iets inzet. Het maakt alles helder en gericht. En vooral zorgt het ervoor dat ik me niet vergaloppeer op de duizend ideeen die ik soms kan hebben. Door langer te wachten met implicaties, maak ik slimmere en meer doordachte en onderbouwde keuzes. Het zorgt ook voor een gestadige energie die me meer oplaadt en ook een diepere vreugde schenkt. Het zorgt voor meer betekenis en betekenis schenkt mij veel voldoening.


Ondernemen met de seizoenen is voornamelijk handig voor ondernemers die reeds een aantal jaren in het vak zitten. Het zorgt voor rust en stabiliteit, maar tegelijkertijd ook voor gerichte groei impulsen. Het cyclische van deze manier van ondernemer brengt vanzelf duurzaamheid en authenticiteit. Ik kan het alvast van harte aanbevelen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page