top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

Volg je eigen kompas: Laat je niet van de wijs brengen

Introductie

Als ondernemer begeef je je voortdurend op onbekend terrein. Je maakt keuzes, overwint obstakels en komt met tal van mensen in contact die meningen en adviezen met je delen. Sommige inzichten zijn waardevol, terwijl andere minder relevant zijn. Maar wat doe je wanneer die adviezen haaks staan op jouw eigen gevoel? Laat je je leiden door de mening van anderen, of kies je ervoor om je eigen koers te blijven volgen?


Mijn verhaal: De kracht van eigenzinnigheid met nuance

Op 21-jarige leeftijd voelde ik me onweerstaanbaar aangetrokken tot het onderwijs. Naast mijn masterdiploma besloot ik het aggregaat te halen, een verkorte opleiding om leerkracht te worden. In de theorie excelleerde ik, zoals altijd. Maar toen de stageperiode aanbrak, stuitte ik op onverwachte scepsis.


Mijn stagebegeleider, een man met een bijzonder kortzichtige instelling, vond me "te onconventioneel, te vrijgeestig, te...". Hij kon geen gegronde redenen geven om me een onvoldoende op mijn stage te geven , dus verzon hij een smoes. De stage was niet geschikt, beweerde hij, want ik had gekozen voor een te intellectuele groep (een richting moderne op een katholieke school). Nee, ik moest maar een bijkomende stage zoeken in het beroepsonderwijs, anders zou het niks worden. Evenwel wist hij goed dat het te laat in het schooljaar was om nog een bijkomende stage te kunnen vinden. Hij zocht een manier om me te laten falen, omdat hij er geen kon vinden. (Zie je, de leerlingen waren heel enthousiast over me. Zelfs degenen die normaliter niet enthousiast waren, kreeg ik al snel mee met mijn onorthodoxe manier van lesgeven. )


Een drogreden, want in mijn vrije tijd was ik omgeven door jongeren uit net datzelfde beroepsonderwijs. Niemand kon beter omgaan met conflicten, stevige taal gebruiken of voor zichzelf opkomen dan ik. Ondanks mijn frêle uiterlijk en afkomst uit de middenklasse, wist ik me prima te redden in eender welke klasse van deze samenleving.

Teleurgesteld stond ik voor hem, zijn oneerlijke redenering doorziende. Mijn reactie was resoluut: ik negeerde hem en stapte (het hoofd geheven) op. Nooit keek ik nog om naar het onderwijs.Laat niemand jouw toekomst voor jou bepalen
volg je eigen dromen en kompas


De kracht van authenticiteit

De teleurstelling was groot, maar mijn droom was niet gebroken. Integendeel: met opgeheven hoofd en een gebroken hart, maar met de overtuiging dat ik een bevlogen leerkracht had kunnen zijn, zette ik mijn eigen pad uit.

Twintig jaar later leid ik mijn eigen opleidingscentrum. Opleidingen waarvoor ik geen officiële goedkeuring nodig heb, behalve die in mijn eigen hart. Als ondernemer heb ik mijn eigen weg gevonden. En weet je wat: Ik ben nog altijd even bevlogen als de eerste dag dat ik voor een klas stond.


Laat je niet ontmoedigen

Mijn verhaal is een les in eigenzinnigheid. Laat je dromen niet kleiner maken door de meningen van anderen. Jij bent de enige die écht weet wat goed voor je is. Volg je intuïtie, je passie, je eigen kompas.


Vragen voor jou als ondernemer

  • Sluit dit advies aan bij mijn eigen waarden en identiteit?

  • Is dit wat ik werkelijk wil?

  • Komt dit voort uit mijn eigen overtuigingen en ambities, of uit de verwachtingen van anderen?

  • Ben ik bereid om voor mijn dromen te vechten, zelfs als dat betekent dat ik tegen de stroom in ga?


Conclusie

De reis van de ondernemer is er een van voortdurende groei en ontwikkeling. Onderweg kom je tal van obstakels en uitdagingen tegen, maar ook kansen om te leren en te evolueren. Een cruciaal aspect van dit pad is de moed om je eigen kompas te volgen, ongeacht de meningen van anderen.


Laat je niet ontmoedigen door tegengestelde geluiden. Wees kritisch, reflecteer diepgaand en maak keuzes die trouw zijn aan jouw waarden, dromen en ambities. Vergeet niet: jij bent de enige die écht weet wat goed voor je is.


De kracht van authenticiteit ligt in het vermogen om trouw te blijven aan jezelf, ook wanneer de omgeving anders suggereert. Durf te experimenteren, je grenzen te verleggen en je eigen unieke pad te bewandelen. Zo creëer je een leven dat voldoening geeft, zingeving heeft en waar je met volle overtuiging achterstaat.


Onthoud: de weg naar succes is niet altijd rechtlijnig. Omarm de uitdagingen, leer van tegenslagen en vier je overwinningen. Met moed, authenticiteit en onbreekbare vastberadenheid bereik je de top van jouw eigen ondernemersavontuur.4 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page