top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

HOEVEEL KOST EEN EXECUTIVE TRAJECT (COACHING)?

Bijgewerkt op: 16 jun. 2023

De brute waarheid: Executive trajecten kunnen eender wat kosten. Meestal beginnen ze bij paar slordige duizend euro en ze kunnen in de tienduizenden euro's oplopen. Voor de superrijken onder ons, kan dat zelfs in de miljoenen gaan.


Say whut? Dat is van da pot gerukt! Wat een SCAM!!!

Het klopt dat er, jammer genoeg, charlatans rondlopen die veel te veel vragen voor wat ze waard zijn. Dat is zo in elke markt. Er zijn evenwel meer dan voldoende partners die hun geld meer dan waard zijn. Daar mag je vanuit gaan. De echt vraag is dus: Hoe kan jij een kwalitatieve keuze maken waarin je ROI verzekerd is?


Er zijn een aantal parameters waar je wil op letten om het gevoel te hebben dat je investering in lijn ligt met de meerwaarde van het traject. Laten we hier even naar kijken:



'MANANA' AKA MEERWAARDE


De meerwaarde die er wordt neergezet is een cruciale factor. Een deel van meerwaarde is objectief te meten, maar er bestaat ook meerwaarde als subjectieve ervaring. Stel jezelf even de volgende vragen: "Wat zou ik betalen om de volgende problemen in mijn leven op te lossen?"


  1. Mijn organisatie helpen met een omzetverdubbeling in de komende twee jaar.

  2. De warme band herstellen die ik ooit met mijn echtgenote ervaarde?

  3. Mijn zoon helpen met het inschatten van zijn talenten, waarden en interesses zodat hij een juiste studiekeuze kan ondernemen.

  4. Mijn vader ondersteunen bij de stervensbegeleiding van mijn moeder.

  5. Mijn geluksgevoel van een 5 naar een 8 op 10 brengen in het komende jaar.

  6. Mij ondersteunen met het oprichten van een nieuwe organisatie die beter bij me past en beter in mijn levensstijl integreert.

  7. De relatie met mijn zus herstellen die al 7 jaar niet met mij spreekt.


Als je weet dat je maar 10% betaalt van wat je ervoor terug krijgt (positieve return), is de rekensom wel snel gemaakt. Directe return op een traject is dus een relatief eenvoudige parameter.


Daarnaast er ook indirecte return, doordat je kan vermijden dat je geld zou verliezen. Indien je kan vermijden dat iemand niet met de helft van je organisatie gaat lopen, of de helft van je woonst, of je een monsterboete kan vermijden (negatieve return), dan stoort het je ook niet om daar een zeker percentage voor te betalen.


Ten derde is er subjectieve waarde (emotionele return) waarin je bijvoorbeeld heel graag waardig afscheid van iemand wil kunnen nemen of een relationele band wil herstellen. Cruciaal is dus het midden te vinden tussen wat de waarde voor jou inhoudt en wat de waarde van je partner zal zijn.


Hiervoor dien je dus een inschatting te maken die altijd heel persoonlijk en situationeel gebonden is.



DE IMPLICIETE KOST


Je betaalt niet enkel voor de tijd die je in de praktijk doorbrengt. Je betaalt ook voor de tijd die er achter de schermen wordt geïnvesteerd. Je betaalt voor de mailtjes en de telefoontjes; Je betaalt voor de administratieve verwerking en de facturatie; Je betaalt ook de voor ervaring en kennis die je partner meebrengt.


Picasso was at a Paris market when an admirer approached and asked if he could do a quick sketch on a paper napkin for her.Picasso politely agreed, promptly created a drawing, and handed back the napkin —but not before asking for a million Francs.The lady was shocked: “How can you ask for so much? It took you five minutes to draw this!” “No”, Picasso replied, “It took me 40 years to draw this in five minutes.

Je betaalt voor de voordelen van het maatwerk en het unieke aspect ervan. Kijk altijd wat je precies ontvangt voor je prijs en welke diensten eraan verbonden zitten. Krijg je onbeperkte telefonische toegang, dan betaal je natuurlijk wat meer. Verplaatsen we ons voor jou, dan kost dat natuurlijk ook wat extra.



HELP, HET BRANDT!


brandweermannen blussen vuur

Wees altijd eerlijk met jezelf. Betaal je iemand om je te ondersteunen of betaal je iemand om je spreekwoordelijke shit op te kuisen? Indien jouw onderneming in het rood draait, verwacht dan geen mini-traject om de 'kludders' van de laatste paar jaar terug on track te krijgen. Wanneer je een brand meebrengt, dan bepaalt de brandweerman wat er nodig is om te blussen... niet de brandstichter.



HOE MAAK JE DE JUISTE KEUZE?


Hieronder vind je enkele tips om je te helpen in je zoektocht:

  1. Kies iemand van wie je sterke referenties hebt of kan verkrijgen.

  2. Maak gebruik van een kennismakingsgesprek

  3. Zet heel duidelijke doelstellingen voor de start van het traject.

  4. Bespreek de waarde van het traject en maak hierin heldere, financiële afspraken.

  5. Volg je buikgevoel.

  6. Wees eerlijk met je jezelf en met de ander.

  7. Durf bij te sturen als het niet spoort.


Je kan me altijd een berichtje sturen als je hier wat meer informatie rond zoekt.

Gwen

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page