top of page
  • Foto van schrijverGwen Fontenoy

COACHING VERSUS THERAPIE

Bijgewerkt op: 22 jun. 2023

Hoe weet je als je eerder voor coaching of voor therapie dient te kiezen? Dit is een vraag waar klanten vaak mee worstelen. Vaak kiezen klanten voor een coach om het 'stigma' van therapie te vermijden. Of kiezen ze net voor een therapeut om de 'prijssetting' van een coach te vermijden.


De waarheid is dat coaching en therapie complementair zijn.


Deze twee vormen hebben veel gelijkenissen. Ze helpen je beiden om meer inzicht in jezelf te verkrijgen en om de kwaliteit van levensdomeinen significant te verhogen. Ook werken ze beiden met kwalitatieve vragen die je zelfredzaamheid en levenskwaliteit verhogen.


Toch zijn er enkele verschillen die we kunnen toelichten met een analogie.


Beeld je in dat er scheuren in de muren van je woning optreden. Er zijn mensen die ervoor kiezen om zelf op onderzoek te gaan en de scheuren zelf te dichten. Dat is helemaal oké. Evenwel beseft een groot deel van ons dat het waarschijnlijk beter is om een expert hiervoor in te schakelen. De impact van een scheur in je woning kan significant zijn en daarom wil je de beste ondersteuning.


Waar een coach je zal bij helpen is het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat de kwaliteit van je woning erop vooruitgaat (toekomstgericht). Een therapeut zal je tonen wat de oorzaak van het probleem is zodat je meer inzicht in de dynamieken krijgt (gericht op het verleden). Beide technieken hebben dus een meerwaarde.


In het merendeel van de gevallen is een combinatie van coaching en therapie zelfs aangewezen. Wanneer je merkt dat de problematiek zich regelmatig herhaalt en dat je het niet alleen opgelost krijgt, is het handig om met een expert te werken die beide technieken combineert.


De laatste jaren zien we een toenadering in het veld van coaching en therapie, wat we enkel kunnen aanmoedigen. Zo kan je meer overkoepelend werken en net daar de klemtoon leggen waar die nodig is.


Zo kan je in de ene sessie op een potentiele overname of promotie focussen. In een volgende sessie kan je kijken waarom je steeds dezelfde relatieproblemen tegenkomt. In een derde sessie kan je je geluksgevoel onder de loep nemen. Soms spring je tussen coaching en therapie in verschillende sessies, maar het kan ook voorkomen dat je in een enkele sessie beiden combineert. Hoe meer allround je expert is, hoe meer deze aspecten op het juiste moment en met de juiste finesse kunnen integreren.


Ik raad altijd aan om voor een generalist te kiezen wanneer je een langetermijnrelatie wil aangaan. Je kan dit dan links of rechts uitbreiden met een specialist (bijvoorbeeld een financieel adviseur, een paardencoach, een seksueel expert, een strategisch consultant,...) als je ergens dieper op wil ingaan. Dergelijke gespecialiseerde experts zijn goed voor ad hoc sessies wanneer een thema extra ondersteuning vraagt. Het is evenwel de generalist die je 'go-to' person is voor een duurzame relatie. Hier kunnen we opnieuw de vergelijking maken met een huisarts versus de specialisten.


Kies dus in functie van je noden en kijk altijd goed wat je precies allemaal vereist alvorens een traject aan te gaan. De keuze voor je coach/therapeut kan net zoveel impact op je leven hebben als de keuze van een arts, architect of partner.


Gun jezelf dus maar het beste hierin.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page